Handige Tips

Elektriciteit
De netspanning is 110-127V/60Hz. Je kan je mobiele telefoon en labtop laders gewoon in het stopcontact steken. Maar het is natuurlijk altijd raadzaam eerst even het etiket op jouw apparatuur te raadplegen. In Suriname worden zowel de in Amerika gebruikte NEMA-stekkers (twee platte pinnen) als de eurostekker (twee ronde pinnen) gebruikt. Het hangt er dus maar net van af wat je aantreft. Je kan bij elke supermarkt op de hoek een adaptertje kopen voor jouw eurostekker zodat je deze ook kan gebruiken in NEMA-stopcontacten.

Drinkwater
Water uit de kraan kun je drinken. Als je het toch niet aan durft kun je gebotteld water in plastic flessen kopen.

Communicatie
De landcode voor internationale telefoongesprekken naar Suriname is 00597. In Suriname zijn drie telecom providers actief. Telesur, Digicel en Uniqa. Een SIMkaart kopen is eenvoudig en kan bijna overal. Je hoeft dus alleen maar een simlockvrij toestel mee te nemen.

Telesur verkoopt ook de tweelandensimkaart bij Kruidvat, Trekpleister en BP tankstations. De tweelandensimkaart is erg handig omdat je automatisch één (1) Surinaams en één (1) Nederlands nummer op één (1) simkaart krijgt. Het Nederlands nummer is ook gewoon bereikbaar in Suriname.
Onze zoon die in Nederland woont en een Nederlandse Telecom Provider (Ben) heeft belt ons hier in Suriname altijd op het Nederlands nummer van de tweelandensimkaart zonder extra te betalen. Het is dus net alsof hij gewoon binnen Nederland belt.

Airport Taxi Service
Laat je ophalen met een taxi of bus. De rit van luchthaven Zanderij naar paramaribo duurt ongeveer 1,5 uur. Let wel! Als je in een bus zit met andere onbekende passagiers kan de rit langer duren. Iedereen wordt namelijk op een apparte locatie afgezet. Drie bekende en betrouwbare Airport Taxi Service bedrijven zijn: Tourtonne's Taxi, Garage D.A. Ashruf en De Paarl Airport Service.

Fietsen
Een goede fiets huur je vanaf € 25,- per maand bij Fietsen in Suriname. Zij onderhouden hun fietsen goed, zijn betrouwbaar en zeer professioneel.

Suriname heeft net als Engeland links verkeer maar dat went vrij snel.

Taxi's
Overdag is alles goed te doen op de fiets of met het openbaar vervoer. 's Avonds en 's nachts is het verstandiger en veiliger om met de taxi te reizen. Taxi's zijn over het algemeen vrij goedkoop. Wij adviseren Tourtonne's Taxi omdat ze gunstige tarieven hanteren en erg professioneel zijn. Het is wel raadzaam vooraf te informeren naar de kosten van de rit. Zorg ervoor dat je het bedrag gepast kan betalen omdat de chauffeurs niet altijd wisselgeld hebben.

Tours
Waarschijnlijk zal je tijdens jouw verblijf diverse tripjes maken naar het binnenland. Suriname puilt uit van de touropperators. Een leuke tour heb je dan ook binnen "no time" gevonden. Wij willen echter twee unieke touropperators uitlichten;

  1. WaterProof Tours Suriname
  2. Fietsen in Suriname

Supermarkten en eethuisjes
Op elke hoek van de straat vind je wel een kleine simpele supermarkt. Ook zijn er in elke buurt wel een paar grote goed gesorteerde supermarkten. Als je echt een specifiek product nodig hebt of gewoon westers à la Albert Heijn boodschappen wilt doen kun je naar Choi's gaan. Je zal hier alle producten vinden die ook bij de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar zijn.

Bami, Nasi en Roti. In elke straat staat wel een eethuisje waar je goedkoop kan eten. Op de website van Eten in Suriname vindt je een overzicht van de betere restaurants.

Uitgaan
Uitgaan in Suriname is erg gezellig en er is altijd wel wat te doen. Een avondje stappen begint meestal bij 't Vat. 't Vat is eigenlijk een cafe maar omdat zij jaren geleden als eerste in dat gebied begonnen noemt men die hele locatie zo. Populaire cafe's zijn 't Vat, La Caff, Tangelo en Zanzibar.

Leuke alternatieven op 't Vat zijn Zus en Zo of de Waterkant. Zus en Zo is een gezellig hotelletje met op de begane grond een mooi groot eetcafe. Ze organiseren er o.a. jamsessies en film avonden.
De Waterkant is een locatie aan de Surinamerivier vol met openlucht barretjes en eetcafe's. Je ziet er minder stagiaires en touristen maar meer locals. Het kan er erg gezellig zijn maar gebruik je gezond verstand en dwaal 's nachts niet te ver en alleen af.

Nadat je wat hebt gedronken en nieuwe vrienden hebt gemaakt bij een van de vele cafetjes en in de mood bent voor het echte danswerk is het tijd om naar de disco te gaan. Naar welke disco men gaat is afhankelijk van de dag:

  • Woensdag is discotheek Millenium vooral druk bezocht.
  • Donderdag Is Havana's Lounge the place to be.
  • Vrijdag is Club Touche druk.
  • Zaterdag is het vooral Zsa Zsa Zsu waar iedereen naar binnen wilt.

Partypix is een leuke foto-website vol met uitgaande mensen.